Despre noi

Revista Sfera Politicii este prima revistă de știință și teorie politică apărută în România după căderea comunismului. Primul număr a fost tipărit în decembrie 1991, de atunci revista având apariție neîntreruptă.

Sfera Politicii pune la îndemâna cercetătorilor, a oamenilor politici și a publicului larg comentarii, analize și studii de specialitate realizate pe baza paradigmelor teoretice și metodologice ale științei și teoriei politice actuale.

Sfera Politicii a jucat și joacă un rol important în difuzarea principalelor teme de știință și teorie politică, ca și în susținerea unei reflecții politologice viabile în peisajul științific și cultural din România.

Sfera Politicii își face o misiune din contribuția la consolidarea societății democratice și de piață din România.

Revista și-a început activitatea editorială înaintea instituţionalizării domeniului ştiinţelor politice (învăţământ sau cercetare) în România de după 1989. Prima facultate unde ştiinţele politice apar ca domeniu de studiu este creată la Universitatea din Bucureşti, în toamna anului 1991, însă în cadrul mai larg al ştiinţelor umane, abia în 1996 «ştiinţele politice» devin domeniu strict în învăţământul superior.

În acest context, ca primă revistă de ştiinţe politice din România postcomunistă, Sfera Politicii și-a propus să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu și să-l deschidă spre public, găzduind în paginile sale articole semnate de cadre universitare, cercetători, înalţi funcţionari români, inclusiv politicieni.

Dacă, în special în prima jumătate a anilor 1990, autorii veneau din domenii diverse, către sfârşitul anilor 1990 ei erau universitari sau cercetători care dovediseră preocupări pentru domeniul, recent apărut, al ştiinţelor politice. Aceştia erau fie dintre primii licenţiați în domeniul ştiinţelor politice, fie dintre tinerii sociologi, filosofi şi istorici care după 1989 s-au consacrat în noul domeniu de cercetare, dar şi critici literari sau cercetători din perioada comunistă, în cele mai multe cazuri, universitari.

În timp, revista a reușit să atingă unul dintre obiectivele sale majore, și anume deschiderea pentru autori tineri, universitari, dar şi doctoranzi sau studenţi la master în anii terminali.

Publicul actual se compune în cea mai mare parte din cadre universitare şi studenţi ai facultăţilor de ştiinte politice, dar şi ai facultăţilor de sociologie, istorie, drept sau de ştiințe ale comunicării.

De la debutul ei, revista a fost editată de fundația „Societatea Civilă”. Din 2013, editorul revistei a devenit fundația „Orient Expres”, iar din 2022, fundația „Sfera Publică XXI”. Din 2016, Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA este co-editor al revistei.

Timp de 20 de ani, revista a avut apariții lunare, cu excepția perioadei 2006-2008 când a apărut bilunar. Începând cu 2013, revista a avut patru numere pe an, pentru ca, din 2021, să aibă o frecvență bianuală.

De regulă, numerele sunt tematice, putând însă conţine şi texte în afara tematicii propuse.

În mod tradițional, structura revistei se prezintă astfel: un articol care introduce tema numărului respectiv (sub denumirea de „editorial”); mai multe articole pe tema anunţată; rubrica „Arhiva” în care sunt prezentate documente produse în perioada comunistă; un articol (în afara temei) deseori de filosofie politică sau psihologie politică; un interviu cu un specialist al problematicilor în domeniu în spaţiul românesc (străin sau român); recenzii ale cărtilor recent apărute (în majoritatea cazurilor, cărţi apărute în România).

În prezent, din conținutul revistei fac parte: secțiunea articolelor tematice, secțiunea „Varia” (cu articole pe diverse teme), secțiunea „Dosar electoral”, interviuri, recenzii.

Articolele sunt redactate, în marea lor majoritate, în limba română, dar şi în limba engleză. Revista încurajează redactarea textelor și în alte limbi de circulație internațională. Textele sunt întotdeauna însoţite de un rezumat şi de cuvinte-cheie în limba engleză.

Toate articolele trimise spre publicare sunt supuse unui proces de peer review.

Revista nu percepe niciun fel de taxă pentru publicare. Drepturile de autor asupra articolelor publicate aparțin autorilor.

Sfera Politicii asigură acces liber, în conformitate cu definiţia BOAI de acces deschis, fiind disponibilă gratuit pe Internet.

INDEXĂRI INTERNAŢIONALE:

• Central and Eastern European Online Library (CEEOL)

• DOAJ – Directory of Open Access Journals

• International Political Science Abstract / Association internationale de science politique (IPSA/AISP)

Sfera Politicii respectă Ordinul nr. 4691 din 26 iulie 2011 al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului privind aprobarea standardelor minimale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învăţământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare.